Saadaanko Kirkkonummelle uusi Sundsberg?
12.02.2024
– Rakennusalan syöksyn välttänyt perheyhtiö valmistelee jopa kahta uutta asuinaluetta Espoon naapuriin
Rakennus- ja kiinteistötoimiala on elänyt kipeitä aikoja. Omistusasunto- ja sijoittaja-asuntokauppa pysähtyivät lähes kokonaan 2023, kun korkomarkkinat muuttuivat radikaalisti. Inflaatio iski ja rakennuskustannukset nousivat vauhdilla. Tämän kaiken myötä uusien rakennushankkeiden aloituksien määrä on romahtanut peräti 70 prosenttia yksin Espoossa ja Helsingissä.
Espoossa ja Kirkkonummella pitkään toimineen EKE-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Tea Ekengren sanoo, että suhdanneherkällä rakennusalalla turbulenssi on ollut harvinaisen kova. – Mutta 1990-luvun lama on jäänyt mieleen vielä pahempana, Ekengren huomauttaa Länsiväylän haastattelussa.
Ekengrenin mukaan buumi rakennus- ja kiinteistötoimialalla ehti jatkua aivan liian pitkään – kunnes tuli täysstoppi. Laskusuhdanteen voimakkuus on yllättänyt kokeneen johtajankin. – Tonttihinnat olivat taivaissa ja markkinat ylikuumentuivat, mutta en odottanut, että koko koneisto pysähtyisi näin rajusti, Ekengren sanoo. Hän myöntää, että koko rakennusalaa vaivasi buumin aikana turha ahneus.
– Monet yhtiöt halusivat laajentua ja tehdä hirveästi monenlaista. Siinä on ollut liian nopeaa kasvuvauhtia joillekin, Ekengren kommentoi kollegoidensa kompastelua.
Alaa koetellut vastatuuli on puhaltanut myös EKE-Rakennukseen, mutta yhtiö on onnistunut sopeuttamaan toimintansa vaihtuvaan markkinatilanteeseen.
– Me pyrimme pysymään omassa konseptissamme. Tiedämme, että osaamme tehdä toimitiloja, asuntoja ja asuinalueita. Emme lähde tekemään mitään muuta.
– Me olemme ajatelleet tämän asian nyt niin, että tämä on ollut meille mahdollisuus. Yhtiöllä on vahva tase ja olemme tyytyväisiä keskimäärin sadan miljoonan euron liikevaihtoomme.
Bertel Ekengrenin perustama EKE-Rakennus Oy on ollut olemassa vuodesta 1961. Yhtiö kehittää ja rakentaa aktiivisesti asuin- ja toimitila-alueita pääkaupunkiseudulle. Viime vuoden liikevaihto oli noin 70 miljoonaa ja tulos yli 10 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 aikana yhtiö synnytti noin kolmesataa asuntoa Espooseen ja Helsinkiin, ja niistä omaperusteisia oli puolet. Omaperusteinen asuntotuotanto tarkoittaa, että rakennusliike on vastuussa asuntotuotannon koko prosessista. Viime vuosi oli kuitenkin poikkeuksellinen, sillä EKE-Rakennus Oy aloitti ainoastaan yhden asuntokohteen rakentamisen. Ekengren sanoo, että ratkaisu oli välttämätön – turhia riskejä ei haluttu ottaa.
– Valmistelemme nyt hankkeiden aloituksia ja kehitämme kaavoja yhdessä kaupunkien kanssa tavoitteena hankkeiden nopea käynnistäminen, kun markkinatilanne paranee. Koulutamme henkilöstöä ja kehitämme toimintaamme uutta nousua varten.
Yhtiön suurin hanke on tällä hetkellä Kirkkonummen Sundsbergin ja Sarvvikin alueiden asuin- ja toimitilakokonaisuuden kehittäminen. Kehä III:n ja Länsiväylän tuntumaan on jo rakentumassa West51 -nimeä kantava alue, jonne sijoittuu muun muassa Microsoftin datakeskus sekä Fortumin lämpöpumppulaitos.
– Fortumin lämpöpumppulaitos pystyy hyödyntämään datakeskuksen tuottamaa hukkalämpöä ja tuottamaan päästötöntä kaukolämpöä alueelle, Ekengren kertoo.
Toinen iso hanke yhtiöllä on läheisen Finträsk-järven rannalla, Sarfvikin golfkentän tuntumassa, jonne rakentuu Kurkirannan uusi asuinalue. Ensimmäisten pienkerrostalojen rakentamislupa saanee lainvoiman kevään aikana. EKE-Rakennus Oy:llä on myös iso rooli Kirkkonummen kuntakeskuksen uudistajana. Ydinkeskustaan, kirkon edustalle nousee Tallinmäen pikkukaupunkikortteli, joka tarjoaa kodin noin 500 asukkaalle. Alueen kaavamuutos vahvistettiin viime vuonna. Rakentaminen alkaa, kun vanhat toimistotalot puretaan. Eikä tässä vielä kaikki. Espoonlahden ja Sundsbergintien väliin sijoittuu vielä kaavoittamaton isompi alue, josta yhtiö aikoo rakentaa joustavan liikkumisen asuinalueen.
– Tavoitteena on rakentaa Kirkkonummen portille ilmastoviisas, merellinen uusi asuinalue, Ekengren paljastaa.
Alueen osayleiskaavoitusta valmistellaan aloitettavaksi tänä vuonna.
EKE-Rakennus Oy on ollut monessa mukana, muun muassa legendaarisen Sibelius-monumentin rakennusvaiheissa. Yhtiö on historiastaan ylpeä ja se näkyy Matinkylässä sijaitsevassa toimistorakennuksessa muun muassa säveltäjän nimeä kantavana neuvotteluhuoneena. Oman persoonallisen kädenjälkensä EKE-Rakennus Oy on halunnut jättää myös suomalaiseen asuntokantaan. Yhtiö on lanseerannut konseptin, joka kantaa nimeä EKE-Loft. Konseptin juuret ulottuvat vuoteen 2015.
– Halusimme tuoda itsemme esiin erilaisena asuinkerrostalotekijänä, joten syntyi Loft, Ekengren kertoo.
Aina rakentaminen ei kuitenkaan ole mennyt mutkattomasti. Sen osoittaa hartaasti tehty Sundsbergin asuinalue, lempinimeltään ”Onnellinen kylä”. Yhteisöllistä kylää suunniteltiin pitkään 1980-luvulta lähtien, mutta rakennustöiden alkamista hidastivat lukuisat valitukset. Valittaminen hidastaa aina rakennusalan toimijoiden työtä, mutta siihen on syytä varautua.
– Poikkeuksetta valitukset hidastavat hankkeita, etkä koskaan osaa arvata miten paljon ne lopulta hidastavat. Me teemme valtavasti suunnittelutyötä ja yritämme taata tekijöille työn, kun sitten jotkut hankkeet viivästyvät kohtuuttomasti valitusten vuoksi.
Ekengren kokee, että myös he ovat vuosien saatossa oppineet huomioimaan erilaiset mielipiteet ja tarpeet. Avainasia on avoimuus ja kommunikointi sekä selkeä viestintä ja keskustelu.
– Pyrimme tiedottamaan asioista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kyllä ne (valitukset) ovat muuttaneet meidänkin toimintatapojamme.
Osa asuntomarkkinoita seuraavista asiantuntijoista pelkää, että rakentamisen raju pudotus voi johtaa asuntopulaan ja asuntohintojen nousuun. Ekengren näkee nykytilanteessa monia eri puolia.
– Volatiili (epävakaa) ja vaikeasti ennustettava markkina tuo haasteita valmistauduttaessa tuleviin vuosiin. Epävarmassa asuntokauppatilanteessa asunnon vuokraaminen saattaa tulla vaihtoehdoksi, ja kysynnän lisääntyessä vuokrat nousevat. Tämä lisännee asuntosijoittajien kiinnostusta investoida uusiin kohteisiin, Ekengren pohtii.
Samalla hän muistuttaa, että tarve asunnoista ei ole hävinnyt mihinkään.
– Jos asuntotuotanto toipuu vasta vuonna 2025, niin riittävästi tarjontaa alkaa olla markkinoilla vuonna 2027. Runsaus vaihtuu niukkuuteen, mikä saattaa johtaa hintojen nousuun.
Sundsbergin Kartanorannan asuinaluetta nimitetään ”onnelliseksi kyläksi”. Se on toimitusjohtajan silmin onnistunut kokonaisuus. Sundsbergilla identiteetti, josta Ekengren on ylpeä.
– Asukkaille haluttiin antaa tunne siitä, että juuri he tekevät alueen omakseen ja ovat samalla mukana jatkamassa Sundsbergin kartanon historiaa.
– Kun uudelle alueelle muuttaa samaan aikaan huomattava määrä asukkaita, syntyy erityistä yhteisöllisyyttä, jota halusimme tukea.
Onnellisen kylän yhteisöllisyyttä korostavalle konseptille on luvassa jatkoa. EKE-Rakennus Oy:ssä haaveillaan, että vastaavan kaltainen menestystarina syntyisi myös Sarvvikin Kurkirantaan – mutta omanlaisella twistillä.
Tulevaisuuteen Ekengren katsoo rauhallisen luottavaisesti. Hän uskoo yhtiönsä voimaan ja taitoon myös haasteellisissa markkinatilanteissa.
– Jatkamme oivaltavien ympäristöjen kehittämistä asumiseen ja työskentelyyn, hän päättää.