Projekti lastenhuone

Artikkelin on kirjoittanut bloggaaja ja EKE Loft -asukas Natalia Salmela

Elämme jännittäviä hetkiä, ystävät hyvät! Saas nimittäin nähdä kumpi saapuu ensin: WTDbaby vai keittiömme upouusi saareke. Kumpaakin työstetään tällä hetkellä kovaa vauhtia, kuten myös pikkuvessan säilytyskalustetta ja kauan odotettua lastenhuoneen seinää. Jokainen kolmesta projektista on työn alla luottopuusepällä Juhan Mikosella ja tulee viimeistelemään loftin viimesyksyisen remontin.

Loft-koti Helsingin Harkko

Tämä perheen kasvaminen on tuonut asunnon osalta uudenlaisia, innostavia projekteja. Pohdinnassa on ollut lastenhuoneen toteuttaminen ja ylipäätään asunnon funktioiden muuttaminen sellaisiksi, että ne palvelevat uutta elämäntilannetta mahdollisimman hyvin. Lastenhuoneen eriyttäminen muusta asuintilasta ei ole suinkaan ainoa tuleva muutos loftissa. Esimerkiksi pikkuvessan tilapäisen lavuaarin päätin laittaa viimeistään nyt vaihtoon, jotta vauvan pesuhetket hoituisivat jatkossa mahdollisimman sujuvasti. Uudessa kylppärikalusteessa onkin otettu huomioon mahdollisimman optimaalinen toteutus aina hanan sijainnista lavuaarin syvyyteen. Tammisen, avohyllyillä varustetetun kalusteen päälle tulee mittatilauksena teetetty kulutusta ja kosteutta kestävä Durat-taso, johon lavuaari on muotoiltu saumattomasti – helppo pitää puhtaana ja hygieenisenä.

Natan loft-koti Helsingin Harkossa.

Viime vuoden kesällä fiilistellessäni tulevaa loftia, sain erään kommentin siitä, ettei loft muka sopisi lapsiperheen tarpeisiin. Nyt kolmen kuukauden uusperhekokemuksella voin sanoa tuon väitteen olevan kaukana todellisuudesta. Yhtenäinen, avara tila mahdollistaa taaperon pitämisen silmällä samalla kun puuhaa muita juttuja, kokkailee keittiössä tai hengailee sohvalla. Avoimessa, yhtenäisessä asunnossa on tilaa leikkiä, pelata jalkapalloa ja ajaa potkumopolla. Ongelmia äänien tai valoisuuden kanssa ei ole ollut kenenkään unen kannalta, parven alla on suojaisaa nukkua niin päiväunia kuin pitkiä yöuniakin. Porukkana olemme kaikki sosiaalisia, eikä yhdessä ja samassa tilassa oleskelu ole noussut ongelmaksi edes molempien aikuisten pitäessä jo kolmatta viikkoa etätoimistoja ruokapöydän ääressä. Päinvastoin, tuntuu että olemme lähentyneet miehen kanssa ja ainakin itse nautin täysin siemauksin tästä arjen ylellisyydestä eli yhteisestä ajasta.

Natan Loft-koti

Tulevaisuuden kuvioihin olemme silti varautuneet, mikäli vauvan kanssa tilanne onkin muu kuin tämänhetkinen. Parven alle jäävä entinen työhuoneeni on muuttumassa lastenhuoneeksi, jossa tulee ainakin alkuun sijaitsemaan myös iso varasänky. Näin jokaiselle on takuuvarmasti mieluinen nukkumispaikka myös ensi syksynä, jos ja kun yösyöttöjen vuorot pitää jakaa kaikkien jaksamisen varmistamiseksi.

Lastenhuonetta en halunnut rajata kiinteällä väliseinällä, sillä halusin mahdollistaa valon kulkemisen vapaasti asunnossa. Aluksi pohdin lasiseinää, mutta se ei olisi ajanut parhaiten toista tarvetta eli huoneen pimentämistä tarvittaessa. Sitten keksin puuseppäni Juhanin Japanin reissusta inspiroituneena japanilaistyylisen liukukiskoilla toimivan paneeliseinän. Japanilaisissa kodeissa itseäni kiehtoo nimenomaan tilan muunneltavuus: huoneet rajautuvat kevyillä, paperilla varjostetuilla väliseinillä ja sama tila toimii päivisin esimerkiksi ruokailusalina ja öisin makuuhuoneena.

Loft-koti Helsingin Harkossa.

Sama muunneltavuus pätee täysin loftin tapauksessa. Kun käytössä on 131 neliöitä avaraa tilaa, niin eri funktioita voi rajailla ja muotoilla lähes loputtomasti omia tarpeita mukaillen. Jo nyt puolen vuoden asumisen aikana tämä oma loftini on muuttunut kotitoimistosta tv-sarjan kuvauslokaatioksi, toiminut sinkkuboksina, kahden aikuisen kotina ja perheasuntona, jumppasalina ja rauhoittumistilana. Kalusteet siirtyvät tarpeen tullen uusille paikoille, viimeksi työpöytä siirtyi parvelle ja makuuhuone parvelta alakertaan. Seuraavaksi lastenhuoneen toteutus muuttaa tarpeita niin pitkäksi ajaksi kuin tarvitsee. Asennetut seinät ja kiinteät kalusteet on nimittäin myös helppo purkaa taas uusien funktioiden tieltä.

Viihtyisä loft-koti

Meille tuleva väliseinä koostuu neljästä paneelista, jotka liikkuvat lattiaan ja kattoon asennettujen kiskojen varassa. Paneelit voi sulkea kokonaan, jolloin ne blokkaavat valon ja vaimentavat äänet. Tai sitten avata lähes kokonaan tai osittain, jolloin sotkut jäävät seinän taakse, mutta näköyhteys huoneeseen säilyy. Tammisen kehyksen sisään pingotetaan vanerin päälle Costo-merkiltä hankittua denimia. Puuta ja farkkua, tulee varmasti just eikä melkein meikäläisen näköinen lopputulos ja taatusti uniikki toteutus – aivan kuten tämä koko kämppäkin. Täällä ei ole missään suoraan kaupan hyllyltä hankittua ratkaisua, tämä onkin syy miksi viihdyn täällä niin hyvin.

Itse lastenhuoneen sisustus ei tule nykyisestä muuttumaan kuin sänkyjen osalta. Aluksi huoneessa tulee sijaitsemaan pinnasänky ja vastasyntyneen pieni sänky parisängyn vieressä. Jossakin vaiheessa pinnasänky vaihtuu lastensänkyyn ja myöhemmin nukkumispaikat järjestyvät kerrossänkynä. Tähän on tosin sen verran pitkä aika, etten ole jaksanut suunnitella vielä niin pitkälle. Lastenhuoneessa on jo nyt paljon säilytystilaa lasten tavaroille suuren senkin ja kahden kaapin ansiosta. Parven kuusimetrisessä vaatekaapistossa on edelleen tyhjää tilaa, joten säilytystilasta ei ole pulaa. Mitään perinteistä lastenhuoneen väri- ja tapetti-iloittelua en aio tänne pysyvästi toteuttaa. Leluilla, somisteilla ja tauluilla saa tuotua lisää lapsekkuutta mikäli huoneen asukkaat joskus niin vaativat.

Miltäs kuulostaa suunnitelmat? Kuinka teillä on järjestetty perheen nukkuminen?

Tutustu Helsingin Harkon loft-taloyhtiöön