Asukastarina: loft elämää kattojen yllä

Asukastarina: loft elämää kattojen yllä

Kaupallinen yhteistyö. Artikkelin on kirjoittanut bloggaaja ja EKE Loft -asukas Natalia Salmela

Vuoden alussa jaoin blogissa kaverini Ollin kokemuksia EKE loft -asumisesta. Postaus oli aivan huippusuosittu (Olli on niin ihana tyyppi!), joten tällä kertaa olisi taas aika kohdistaa valokeila itsestäni poispäin – oma kotini kun on esitelty ihan viimeistä nurkkaa myöten aina valtakunnallista mediaa myöten. Tällä kertaa vuorossa olisikin yläkerran naapureideni Petrin ja Annaliinan tarina heidän unelmien loftista. Ja wow, mikä upea asunto se onkaan! Tämä jos mikä ansaitsee kaiken mahdollisen palstatilan.

Petriin tutustuin alunperin hänen rimpauttessa rohkeasti oman kotini ovikelloa viime syksynä. Kyseli löytysiköhän minulta maalitelaa, tai ehkä pensseliä? Silloin oli käynnissä niin intensiivinen remppavaihe suurimmalla osalla Helsingin Harkko -taloyhtiön asukkaista itseni mukaan lukien, ettei muisti pelaa enää yksityiskohtien osalta. Insinöörinä työskentelevän Petrin kanssa ollaan myöhemmin oltu yhteyksissä, löydettiin samoja kiinnostuksen kohteita muun muassa biokaasutekniikasta, tatuoinneista ja erikoisoluista. Petrin avovaimon Annaliinan kanssa löytyi myös yhteinen sävel, retail-puolen markkinointi yhdistää ihmisiä. Tällainen naapurituntemus kuvastaa mielestäni hyvin meidän taloyhtiön hyvää yhteishenkeä: raakapintaisina myytävien loftien konsepti ja tämän ympärille nivoutuva itsetekemisen meininki on kerännyt samankaltaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä kirjaimellisesti saman vesikaton alle.

Pääsin tutustumaan Petrin ja Annaliinan upeaan kattoloftiin Helsingin Harkon viidenteen kerrokseen. Neljänteen kerrokseen saakka taloyhtiön lofteissa on huima viiden metrin kattokorkeus ja parvimahdollisuus, viidennen ja kuudennen kerroksen kattolofteissa puolestaan avara kolmen metrin huonekorkeus kera jättikokoisen lasitetun terassin. Tuo terassi etenkin näin kesän kynnyksellä tuntuu kieltämättä melkoiselta luksukselta, varsinkin koska näkymänä on Helsingin siluetti ja saaristo sekä värikkäät auringonlaskut ilta toisensa jälkeen.

Loft elämää kattojen yllä

Petri ja Annaliina, kertokaa miten löysitte nykyisen kotinne?

No tämähän oli oikeastaan vahinko. Olemme molemmat kotoisin maalta, joten kaupungin sykkeessä elämisen jälkeen väljempi ympäristö tuntui hyvältä idealta. Etsimmekin alunperin rivitaloa, mutta sitten tämä vasta rakenteilla oleva kohde tuli vastaan ja menimme ihan läpällä katsomaan. Kiersimme ensin talon muita asuntoja, parvellinen loft ei tuntunut omalta jutulta. Lopuksi päädyimme katsomaan viidennen ja kuudennen kerroksen huoneistoja oikeastaan maisemat mielessä, Petriä kiehtoo korkeat paikat. Ajatus oli lähinnä ”kappasta, täällähän on vielä vapaana kämppiä”, mutta sitten näimme lasitetun terassin ja sitten se olikin menoa se. Rivitalosuunnitelmat prätkäverstaine kaikkineen katosivat taivaan tuuliin, kun näki terassilta aukeavat merelliset maisemat.

Loft elämää kattojen yllä

Mikä nykyisessä kodissa viehätti?

Terassi tietysti hurmasi, siihen olisi tarkoitus rakentaa kesäksi kunnon grillipaikka ja boho-lounge -työnimellä kulkeva istuskelunurkkaus rentoon oleiluun. Sen lisäksi myös asunnon avaruus, valoisuus ja luonnonläheisyys hurmasivat. Tässä pääty-loftissa ikkunat aukeavat kolmeen ilmansuuntaan, joten valo pääsee virtaamaan vapaasti. Tämä on oikeastaan kuin rivarikämppä, sillä katolla saa asustella melko omassa rauhassa ja seinänaapureita on vain yksi. Ja meillä on oma postilaatikko postiluukun sijaan! Kun on maalta kotoisin, niin tällaiset pienet jutut viehättävät.

Loft elämää kattojen yllä

Miltä Kruunuvuorenranta on tuntunut asuinalueena?

Petri on asunut aiemminkin itäisessä Helsingissä, joten hänelle seutu oli jo ennestään tuttua. Annaliina puolestaan asui aikaisemmin Kalliossa ihan sporapysäkin vieressä, joten muutos nykyiseen asuinalueeseen on ollut suurempi. Julkinen liikenne kuitenkin toimii moitteettomasti, bussilla ja metrolla pääsee keskustaan helposti. Annaliinan näkökulmasta sijainti idässä on hyvä myös harrastuksen näkökulmasta, sillä nyt matka ratsastustallille on lyhentynyt reilusti aiemmasta. Kaiken kaikkiaan ollaan yllätytty positiivisesti! Ollaan käyty kävelyillä tutustumassa taloa ympäröiviin metsiin, merellinen luonto ja esimerkiksi kivenheiton päässä talosta sijaitseva Kruunuvuorenlampi ja sitä ympäröivä luonnonsuojelualue ovat olleet tosi hienoja.

Loft elämää kattojen yllä

Ostitte loftinne raakapintaisena. Miten remontti sujui?

Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta remontoinnista, eikä oikein asunnon suunnittelustakaan. Silti remppa tuntui helpolta. EKE:n hyvät arkkitehtiluonnokset helpottivat hommaa, sillä mittasuhteet pystyi helpommin hahmottamaan ja tekemään suunnitelmat sen pohjalta. Mietittiin esimerkiksi alunperin, että pitäisikö rakentaa väliseinällä yksi huone vielä, mutta ei ainakaan tässä vaiheessa koettu sitä tarpeelliseksi ja päätös näin puolen vuoden asumisen jälkeen on osoittautunut hyväksi. Remontti kesti kokonaisuudessaan kuukauden. Kaikki meni tosi helposti, kun pääsi tekemään pinnat valmiiden pohjien päälle. Lattia tehtiin viikonlopun aikana, keittiö viikossa, kiinteät kaapit väliseinineen viikossa ja kylpyhuone olikin valmis luovutushetkellä. Lattia tehtiin itse ja muun tilasimme valmiiksi asennettuna. Hyödynsimme kotitalousvähennykset, se oli hyvä juttu.

Loft elämää kattojen yllä

Petri, teet arjessasi paljon töitä kotoa käsin. Miten se on sujunut nykyisessä kodissanne?

Työpisteeni on sijoitettu ikkunan eteen ja päivisin katselenkin insinöörihommien vastapainona luontoa ja metsää. Olen tällainen haaveilija, niin tämä sopii minulle hyvin. Eräs remonttia tehnyt asentajakin kehui, että kiva tehdä töitä hienoissa maisemissa. Kolmen metrin huonekorkeus, asunnon tilan tuntu ja avaruus tekee sen, ettei päivien aikana ala ahdistamaan kaikki tämä kotosalla vietetty aika. Huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihto tekee myös paljon viihtyvyydelle: työpäivän aikana ei tule tunkkaista oloa, vaan ajatus pysyy kirkkaana.

Loft elämää kattojen yllä

Miten teillä arki on muuten sujunut?

Tammi-helmikuussa meillä kävi paljon kavereita kylässä ja jos vain mahdollista, niin kesällä olisi myös kiva nähdä ystäviä terassilla grillauksen merkeissä. Uuden vuoden aattona järjestettiin täällä bileet, täältä näki koko Helsingin kaikki raketit samalla kertaa! Noin muuten ollaan kotona viihtyvää sorttia. Vietämme paljon aikaa kotosalla relaten, Netflixiä katsellen ja Petri koneella pelaten. Meillä Petri kokkailee avokeittiössämme arkiruoat ja Annaliina on vastuussa viikonlopun aamiaisista. Treenaamme myös kotona ja Petri onkin asentamassa terassille leuanvetotankoa.

Loft elämää kattojen yllä

Kuinka teidän sisustus on syntynyt?

Hankittiin aika paljon varta vasten tätä asuntoa silmällä pitäen kalusteita, jotka yhdistimme vanhoihin tavaroihimme. Työnsä puolesta visuaalisten asioiden kanssa paljon tekemisissä olevalla Annaliinalla on silmää ja hän tykkää boho-vibasta sisustuksessa ja pukeutumisessa. Sitä fiilistä tuotiin tänne luonnonläheisillä yksityiskohdilla betonin vastapainoksi. Puiset yksityiskohdat jatkavat hyvin ikkunoista aukeavan metsäisen maiseman tunnelmaa.

Loft elämää kattojen yllä

Haaveiletteko vielä jostakin kotiin liittyvästä asiasta?

Terassin keskeneräinen sisustus olisi tarkoitus laittaa ensimmäisenä kuntoon. Ja jatkossa Petri haluaisi älyllistää kodin toimintoja, esimerkiksi valaistusta. Tarkoituksena olisi myös hankkia loftiin lisää huonekasveja, ruukut odottelevatkin jo terassilla istuttamista. Kaapiston päätyseinään on harkinnassa sävy, seinä maalataan kun sopiva on löytynyt. Jos kuitenkin ensin aloittaisi siitä, että ripustaisi vihdoinkin keittiön ruokailutilan Tom Dixonin valaisimet paikalleen pöydän yläpuolelle, ikuisuusprojekti odottelee valaisimien johtojen vaihtamista.

Kiitos Petrille ja Annaliinalle tuhannesti haastattelusta ja ovien avaamisesta heidän upeaan kotiin!

Tutustu myös muihin inspiroiviin asukastarinoihin ja loft-aiheisiin kirjoituksiin!