Kuinka EKE-Rakennuksen uusloftit saivat alkunsa?

Kuinka EKE-Rakennuksen uusloftit saivat alkunsa?

Loftien tarina lähtee 1940-luvun New Yorkin SoHosta, jossa taiteilijat ottivat käyttöönsä hylättyjä tehdastiloja. Ne olivat halpoja työskentelytiloja, joissa oli avaruutta ja isojen ikkunoiden ansiosta paljon luonnonvaloa. Lämmityksestä tai juoksevasta vedestä ei ollut puhettakaan.

Kymmeniä vuosia myöhemmin Suomessa (tarkalleen 2012 ja Espoon Piispanportissa) EKEn väki mietti uutta konseptia, joka sopisi asuinrakentamiseen. Jotain kunnolla uutta, joka auttaisi saamaan hyviä tontteja kaupungilta. Ehkä jotain, joka antaisi asunnon ostajalle enemmän vaihtoehtoja? Mitä jos asukas voisi itse päättää kaikkien väliseinien paikat? Tai jopa muuttaa niitä omien tarpeidensa tai elämäntilanteen mukaan?

”Innostuin ideasta heti”, kertoo EKE-Rakennuksen toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén. ”Tiesin, että tästä tulee kova juttu. Sisäisesti idean myyminen vaati sinnikkyyttä, mutta lopulta päätimme lähteä kokeilemaan uusloftien rakentamista.”

Loft asunto

Ensimmäiset EKEn uusloftit rakennettiin Vantaan asuntomessuille 2015. As Oy Kivistön Koneisto ihastutti ja sai messuvierailta paljon kiitosta. Alkuperäisten loftien hengessä uusloftit olivat avaria, korkeita, valoisia ja muunneltavaa. Asunnoissa oli isot ikkunat ja ne myytiin yhtenä isona tilana, jonka asukas saattoi jättää sellaiseksi tai jakaa oman mielensä mukaan erillisiksi huoneiksi.
”Kaupungin virkamiesten kanssa piti neuvotella erikseen siitä, että saimme luovuttaa asunnot ostajille ilman keittiötä. Kukaan muu ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt sellaista Vantaalla. Kaikki oli uutta”, Tea kertoo.

Rakennusluvan ehtona oli, että kosteat tilat piti rakentaa valmiiksi asti. Sen sijaan lattioiden, seinien ja kattojen betonipinnoille tehtiin ainoastaan pölynsidontakäsittely. Ensimmäisissä lofteissa asukkaille tarjottiin erilaisia vaihtoehtoja tilan viimeistelyyn, sittemmin niistä on luovuttu.
”Olemme kuunnelleet paljon asukkaita ja oppineet paljon. Nyt on myös jo helpompi esitellä uusloft-konseptia uusille ihmisille ja hoitaa työmaalla asiat niin, että betonipinnat jäävät edustuskelpoisiksi.”

Kiinnostusta ja kysyntää markkinoilla on. Uusien kohteiden rakentamisen pullonkaulana ovat sopivat tontit. Sijainti on tärkeä, samoin konseptin mahdollistava edullinen hinta. Sopivia tontteja ei valitettavasti tule vastaan kovin usein.

”Jos sopivia tontteja löytyy, me tekisimme näitä mielellään kyllä nykyistä enemmänkin”, EKE-Rakennuksen toimitusjohtaja kertoo.

Tea Ekengren, EKE-Rakennus Oy