Arkkitehti Pia Ilonen on nainen uusloftien takana

Arkkitehti Pia Ilonen – Nainen uusloftien takana

”Ajattelen, että se on kuin tontti kerrostalossa. Saat asumisvalmiin tilan, johon voit muuttaa samantien asumaan vaikka retkikeittimen ja patjan kanssa.”

Arkkitehti Pia Ilonen on nainen uusloftien takana. Hän on esitellyt vuosien mittaan kaksivaiheisen rakentamisen ideaa kymmenille virkamiehille ja rakennuttajille, selvittänyt lainsäädäntöön liittyviä rajoitteita, ideoinut, innostanut muita ja esitellyt omaa kotiaan sadoille ulkomaisille arkkitehdeille. Venetsian biennaalessa hän esitteli kotiaan kansainvälisessä kutsunäyttelyssä 2018.

”Vapaus asua omanlaisesti ja vapaa tila houkuttelevat monia. Minulle on ollut tärkeintä se, että asuntomarkkinoilla on vaihtoehtoja. Asuntorakentaminen on hirveän vakiintunutta ja samanlaista.”

Virkamiehet oli helppo saada innostumaan, samoin suuri yleisö. Esimerkiksi Helsingille on ollut tärkeää saada kaupunkiin erilaisia tapoja asua. Rakennuttajille ja urakoitsijoille loft on ollut vaikeampi ajatus.

Ilosen mukaan loft on parhaimmillaan, kun sen kanssa malttaa edetä hitaasti ja elää. Loftin hankintahinta on edullisempi kuin perinteisen, valmiiksi asti rakennetun asunnon. Siksi se houkuttelee nuoria pariskuntia. Ensin voi lähteä liikkeelle retkikeittimestä tai yksinkertaisesta Ikean keittiöstä. Kun omat toiveet tarkentuvat, rahaa kertyy tai perhe kasvaa, keittiötä voi laajentaa tai tilaa jakaa erillisiin huoneisiin.

”Vastaavasti väliseinät on helppo poistaa, kun lapset muuttavat kotoa. Näin loft elää oman elämän mukana.”

Arkkitehti tietää, mistä puhuu. Hän asui pitkään uusloftissa omien oppiensa mukaan. Koti rakentui vuosien myötä ja oman elämäntilanteen mukaan. Tällä hetkellä Ilosen tytär asuu EKEn rakennuttamassa loftissa Kruunuvuorenrannassa.

Pia Ilosen ja EKE-Rakennuksen tiet kohtasivat 2014. EKE-Rakennuksen hallituksen puheenjohtaja Tea Ekengren näki Pian televisiossa kertomassa loftista.

”Tea soitti minulle samantien. Ilman Tean luovaa ajattelua, kykyä ja vahvaa tahtoa emme olisi nyt tässä – tekemässä yhdessä uuslofteja Helsinkiin.”

Arkkitehti Pia Ilonen

Ota yhteyttä asuntomyyntiin ja toteuta asumisen unelmasi jo tänään!

09 6130 3450
asuntomyynti@eke.fi