Oma vai valinnainen vuokratontti?

Oma vai valinnainen vuokratontti?

Moni asunnonostaja miettii oman ja valinnaisen vuokratontin eroja. Vertailu voi osoittautua hankalaksi, joten katsoimme tärkeäksi listata oman sekä valinnaisen vuokratontin plussat ja miinukset.

Oma tontti on turvallinen vaihtoehto

Kun ostaa asunnon, joka on rakennettu omalle tontille, tonttiin liittyvät kustannukset sisältyvät asunnon hintaan. Tämä selkeyttää ostajan vertailua asunnon kokonaishinnasta sekä kuukausikustannuksista.

Oma tontti on sijoitus ja hyvä sijainti nostaa kiinteistön arvoa – mikä puolestaan helpottaa useimmissa tapauksissa asunnon edelleen myyntiä. Tontti on yksiselitteisesti esimerkiksi kerrostalossa yhtiön omistuksessa. Koska tontti sisältyy asunnon hintaan, myös asumiskustannukset ovat alhaisemmat eikä asukkaalle tule maksettavaksi kuukausittaista vuokratonttivastiketta.

Toki oma tontti näkyy myös asunnon hinnassa eli omalla tontilla sijaitsevat talot ja asunnot ovat yleensä kalliimpia – mutta toisaalta kokonaiskustannusten hahmottaminen on helpompaa.

Kuvistukuva

Valinnainen vuokratontti on joustava ratkaisu

Valinnainen vuokratontti mukautuu elämäntilanteen mukaan. Myös kauppahinta on yleensä omaa tonttia alhaisempi. Valinnainen vuokratontti on lunastettavissa myöhemmin erillisten sopimusehtojen mukaisesti. Asumiskustannukset ovat valinnaisessa vuokratontissa suuremmat, koska vuokratonttivastiketta maksetaan kuukausittain samaan tapaan kuin hoitovastiketta.

Jos asukas päättää lunastaa tonttiosuuden esimerkiksi viiden vuoden kuluttua, sen hinta on voinut nousta, mutta asukas on kuitenkin maksanut koko ajan tonttivuokraa. Vuokratonttivastikkeen maksaminen ei myöskään lyhennä tonttiosuuden lunastushintaa. Lisäksi varainsiirtovero (4 % tontin lunastushinnasta) jää asukkaan maksettavaksi tonttia lunastettaessa.

Tontin lunastuksesta tulee varainsiirtoveron lisäksi hallintokuluja ostajan maksettavaksi (mm. kaupanvahvistajan palkkio). Vuokratontissa tontin lunastuksen mahdollisuus on myös yleensä määritelty tarkasti, joten yksittäinen ostaja ei voi päättää milloin haluaa lunastaa tontin. Lunastusaika saattaa lisäksi mennä ostajalta ohi – jolloin ostaja on velvollinen maksamaan tonttivuokraa vielä vuoden, kunnes seuraava lunastusaika on käsillä.

Tontin lunastukseen liittyvät asiat käsitellään tyypillisesti taloyhtiön yhtiökokouksessa. Tontin lunastushintaa korotetaan vuosittain vuokrasopimuksen mukaisesti esim. elinkustannusindeksin muutoksella. Vuokratontti muuttuu taloyhtiön omaksi tontiksi vasta, kun kaikki tontinosat on lunastettu.

Myynnissä Piispanportin Soinnun ajattomat kerrostalokodit omalla tontilla

Muista nämä ennen tontin valintaa

Valinnainen vuokratontti

Oma tontti

Muistilista oman ja valinnaisen vuokratontin eroista