Helsingin Verkkosaareen nousee Suomen epätavallisin kerrostalo, joka ei sisällä yhtään tavanomaista asuntoa

Helsingin Verkkosaareen nousee Suomen epätavallisin kerrostalo, joka ei sisällä yhtään tavanomaista asuntoa

Tiedote 19.6.2024

Asunnon hankinta on elämän tärkeimpiä päätöksiä, mutta silti joudumme tyytymään siinä kompromisseihin. Valmistuva Asunto Oy Verkkosaaren Artus osoittaa kuinka rajoittavasta ajattelutavasta voidaan päästä irti. Kohteen toteuttaa EKE-Rakennus Oy, ja suunnittelusta vastaa arkkitehti Pia Ilonen. He haluavat ravistella suomalaisia keskusteluun yksilöllisen ja joustavan kaupunkiasumisen puolesta.

Kaupunkiasuntoja on rakennettu liki samoista lähtökohdista 1960-luvulta saakka. Tarjolla ei ole juuri lainkaan vaihtoehtoja, jotka sallisivat omien mieltymysten, tapojen ja arvojen toteuttamisen omassa kodissa. Rakennussektori on reagoinut äärimmäisen hitaasti trendeihin, jotka ovat jo pitkään olleet arkipäivää monella muulla alalla. Asuntotuotanto tarjoaa samanlaisia vakioratkaisuja kaikille, vaikka yksilöllisyyttä ja kustomoitavuutta kaivattaisiin.

Helsingin Artuksen sisältämien Loft-asuntojen on tarkoitus korjata tätä absurdia tilannetta. Oleellista on, ettei päätöksiä tehdä asukkaan puolesta. Asunnot myydään yhtenäisinä avoimina tiloina, joiden korkeus on 4 metriä. Asukas itse valitsee millaisen huonejärjestyksen ja pintamateriaalit haluaa yksilölliseen raakavalmiiseen asuntoon. Samalla tavoitellaan vastuullisuutta myös yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmasta. Kun päätösvalta on alusta saakka asukkaalla itsellään, vältytään ylimääräiseltä sisätilarakentamiselta, ja luodaan yhteisöjä, joissa asukkaat tuntevat ainutlaatuista osallisuutta ja omistajuutta.

Loft-asuntojen raakavalmiit pinnat ja runsas huonekorkeus tarjoavat asukkailleen uniikin mahdollisuuden sisustaa persoonallisesti ja hyödyntää tilaa näyttävästi omien tarpeiden mukaan.
Loft-asuntojen raakavalmiit pinnat ja runsas huonekorkeus tarjoavat asukkailleen uniikin mahdollisuuden sisustaa persoonallisesti ja hyödyntää tilaa näyttävästi omien tarpeiden mukaan.

Loftien lisäksi rakennuksen katolle valmistuu saunaosasto, jonka terassilta ovat upeat näkymät merelle. ”Loft on loistava mahdollisuus toteuttaa itse omanlaisensa sekä omien arvojensa mukaisen kodin, jossa viihtyy ja joka on muuntojoustava elämän eritilanteissa”, EKE-Rakennuksen rakennuttamisjohtaja Hannu Niemi kertoo.

”Artus tarjoaa omakotitalon toteutuksesta haaveilevalle urbaanin vaihtoehdon, ja vielä riskittömämmin: rakennuttajahan toteuttaa tässä raskaan runkovaiheen ja tarjoaa asukkaalle vapaan tilan, ”tontin”. Tilaan voi jo hyvin pienilläkin toimenpiteillä helposti luoda omanlaisensa kodin”, ILO arkkitehtien Pia Ilonen kuvailee Loft-asumisen etuja.

EKE-Rakennus Oy ja arkkitehdit löysivät toisensa sen jälkeen, kun molemmat tahoillaan olivat pitkään kehitelleet samantyyppistä tilaideaa, EKE-Rakennus Oy Vantaan Kivistön suositussa Loft-kohteessaan vuonna 2015 ja pääsuunnittelija Pia Ilonen Helsinkiin vuonna 2009 toteutetussa uusLoft-pilottihankkeessaan Tila. Kruunuvuorenrantaan vuonna 2019 valmistuneessa Helsingin Harkossa yhdistyi molempien tahojen osaaminen, mitä nyt EKE-Rakennus Oy ja ILO arkkitehdit Oy ovat käyttäjäkokemusten perusteella jalostaneet edelleen Artuksessa.

Lisätietoja antaa

Hannu Niemi
Rakennuttamisjohtaja, EKE-Rakennus Oy
p. 050 530 0527, hannu.niemi@eke.fi