Hyppää sisältöön

Vinkit ensiasunnon ostajalle

Haaveissa ensimmäinen oma koti? Onnittelut! Tästä projekti yleensä alkaa ja lopputuloksena on uniikki, juuri omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin sopiva koti. Olitpa sitten modernin minimalismin tai kodikkaan rönsyilyn ystävä, unelmien toteuttamista varten tarvitaan oikeanlaiset puitteet. Nappaa seuraavat vinkit talteen mitä kaikkea kannattaa muistaa ja ottaa huomioon ensimmäistä asuntoa etsiessä ja ostettaessa.

Kivistön onnelliset uudet asukkaat

Pohdi omia tarpeitasi

Meistä monelle koti on elämän tärkein paikka, jossa vietetään aikaa niin arjessa kuin juhlassa. Mitkä ovat juuri sinulle tärkeimpiä asioita kotona? Näitä voivat olla kenties kunnollinen keittiö ruoanlaittoon, paljon säilytystilaa harrastusvälineitä varten tai sijainti luonnonhelmassa lenkkeilyyn ja ulkoiluihin karvaisen kaverin kanssa. Sijainti julkisten kulkuyhteyksien varrella tuo joustavuutta arkeen, kun taas kaupan, päiväkodin ja koulun läheisyys mahdollistaa sujuvan elämän kasvavalle perheelle.

Moni ensiasunnon ostaja haaveilee usein jostakin tietystä sisustusratkaisusta, joka on vuokrakodissa mahdoton. Olipa kyseessä sitten upea lankkulattia, marmorinen keittiötaso tai värikäs tehosteseinä, omassa kodissa pääsee toteuttamaan vuosien unelmat. Raakapintaisessa kohteessa lähes kaikki sisustusmateriaalit pääsee päättämään itse ilman, että joutuu ensin purkamaan vanhaa pois. Näin remontissa säästyy lukuisilta työtunneilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Lopputuloksena juuri sellainen lopputulos kuin villeimmissäkin unelmissa.

Natan bonusvinkki: Kun aikoinaan olin ostamassa omaa, ensimmäistä kotiani, niin hyväksyin heti alkuun, etten saa siihen ihan kaikkea sitä mitä unelmien kodilta haluan. En esimerkiksi saanut sijaintia aivan työpaikan naapurista JA huimasti neliöitä JA valmista kuusiokulmalaattakylppäriä, vaan priorisoin juuri sen hetkisen elämäntilanteen kannalta tärkeimmät asiat. Moni ensiasunnon ostaja saattaa sortua asuntoa etsiessään ajattelemaan, että jo heti ensimmäisen kodin pitää täyttää kaikki mahdolliset haaveet, näinhän asia ei suinkaan ole, vaan budjetti määrää usein realiteetin. Itse suosittelenkin etenkin ensiasunnon kohdalla joustamaan niistä asioista, jotka ovat kivaa bonusta, mutta joita ilmankin pärjää. Tärkeintä on päästä asuntokauppoihin kiinni, myöhemmissä elämän kodeissa pääsee kyllä toteuttamaan erinäisiä unelmia.

EKE Loft mahdollistaa sen, että asut aina ihannekodissasi

Budjetti

Ensiasunnon ostajan yksi tärkeimpiä pohdintoja on kohteen budjetti. Asuntolainaa ei kannata pelätä! Meistä jokainen joutuu maksamaan asumisesta joka tapauksessa, omistusasunto mahdollistaa kuukausittaisten asumismenojen maksamisen ikään kuin itselleen. Kun asunto joskus myydään, niin tämä on verrattavissa siihen, että saisi muuttaessa kaikki vuokrat mukaansa.

Budjettiin voi itse vaikuttaa valitsemalla kohteen fiksusti. Kun ensimmäinen asunto on uudiskohde, niin omia säästöjä tarvitaan vanhempaa kohdetta vähemmän, koska asunto on mahdollista ostaa myyntihinnalla velattoman myyntihinnan sijaan. Tällöin maksetaan kuukausittain rahoitusvastiketta. Etenkin pk-seudulla tämä voi olla hyvä päätös vuokratason ollessa korkealla – kallista vuokraa maksaessa voi olla hankalaa säästää suurta käsirahaa. Ensiasunnon avulla pääsee mukaan niin sanottuun “asuntohissiin”, jossa varallisuutta kerrytetään asumalla omistusasunnossa ja lyhentämällä lainaa itselleen.

Natan bonusvinkki: Aah, rakastan pohtia talousasioita asumiseen liittyen. Vaikka näihin laskelmiin ei suhtautuisi samanlaisella innokkuudella, niin suosittelen silti jokaiselle perehtymistä yksinkertaisiin talousopin kiemuroihin, jotka asumiseen ja lainoihin liittyvät. Netistä löytyy paljon tietoa! Tärkeintä mielestäni asunnon budjettia suunniteltaessa on miettiä paljonko asumiskustannukset kuukaudessa voisivat olla, ilman että muu elämä kärsii ja etsiä kohdetta sen mukaan. Siinä ei ole mitään mielekästä, että luopuu ulkona syömisestä ja matkustamisesta siksi, että olisi varaa lyhentää lainaa.

EKE Loft mahdollistaa sen, että asut aina ihannekodissasi

Uudiskohde vai vanhempi kohde?

Etenkin ensimmäisen kodin ostajalle voi jo pelkästään asuntolainassa ja remontissa olla tarpeeksi uutta – taloyhtiön mahdollisista, tulevista remonteista puhumattakaan. Isot remontit, kuten julkisivu- ja putkiremontti, aiheuttavat vaivaa arkeen, mutta saattavat tuoda myös yllätyskustannuksia. Näitä uusissa taloyhtiöissä ei luonnollisesti ole, vaan elää voi täysin huolettomasti vuosikymmenten ajan.

Uusissa yhtiössä asumismukavuutta tuo myös moderni talotekniikka: esimerkiksi vesikiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto, kunnolliset yhteiset tilat ja ekologiset ratkaisut, kuten jätteiden putkikeräysjärjestelmä. Uusissa taloyhtiöissä huomioon on otettu nykyajan elämän vaatimukset ja niissä onkin yleensä vanhempia taloyhtiötä suuremmat pesutilat ja avara huonejako.

Natan bonusvinkki: Asuttuani sekä vanhemmissa taloyhtiössä (vanhin, jossa olen asunut on vuodelta 1929), että vastavalmistuneissa, asumismukavuudessa huomaa kyllä selkeän eron. Juu, vanhoissa narisevissa lankkulattioissa on oma tunnelmansa, mutta fiilistä syö tehokkaasti se, kun pyykit eivät sisällä kahdessakaan päivässä kuivu, ikkunoista vetää niskaan ja kellarikomeroon jätetty talvitakki vaatii viikon tuuletuksen.

EKE Loft mahdollistaa sen, että asut aina ihannekodissasi

Asunnon ostoprosessi

Kun päätös ensimmäisestä omasta kodista on syntynyt, alkaa jännittävin vaihe – asunnon etsiminen. Asuntonäytöissä käyminen pistää mielikuvituksen liikkeelle: tänne sijoittaisin ruokapöydän, tässä parvekkeella olisi kiva juoda aamukahvia. Asuntonäytössä hahmottaa myös tilan korkeuden ja laajuuden kuvia paremmin eli rohkeasti vain näyttöön. Kun päästön asunnon ostamisesta on tehty ja oman pankin kanssa lainaneuvottelut käyty, niin allekirjoitetaan kauppakirjat. Tämän hetki on varmasti jokaiselle asunnon ostajalle ikimuistoinen. Hyvien kauppojen jälkeen kannattaakin juhlistaa merkkipaalua, tästä se vasta alkaa.

Natan bonusvinkki: Itse olen tavalleni uskollisesti nopea liikkeissäni myös asuntokauppojen osalta. Kun numerot on laskettu auki, niin päätös asunnon ostamisesta on syntynyt parhaimmillaan jopa minuuteissa. Olen tehnyt yhdestä asunnostani ehdollisen tarjouksen pelkkien taustatietojen ja kuvien perusteella. Ensimmäisen loftini ostin konseptin ja rakennuspiirustusten perusteella, toisen loftini ostin käymättä kertaakaan sisällä (kurkin kylläkin ikkunan läpi ja olin myös vieraillut vastaavassa asunnossa alakerrassa). Luotan vaistooni mitä asuntoihin tulee, eikä ole koskaan tarvinnut pettyä. Pitää muistaa, että asunto on myös koti ja siitä jokainen voi tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Artikkelin on kirjoittanut bloggaaja Natalia Salmela.


Ota yhteyttä asuntomyyntiin ja toteuta asumisen unelmasi jo tänään!

09 6130 3450
asuntomyynti@eke.fi

Search