Töölön tunnelma vei sydämen

Asukastarina: Töölön tunnelma vei sydämen

Ulla-Riitta Mankki valitsi EKEn asunnon loppuelämänsä kodiksi. Energiatehokkuus ja esteettömyys olivat isossa roolissa päätöstä tehdessä. Myös arvoalueen sijainti ja kauneus vetosivat.

Ulla-Riitta on uudessa elämänvaiheessa, monella tapaa. Loppusyksystä hänestä tuli tuore töölöläinen ja upouuden asunnon omistaja, vuodenvaihteessa alkoivat eläkepäivät.

”Aion ottaa tästä kaiken irti. Töölössä olet kuin ulkomailla ja minä olen vielä ihan turisti!”, Mankki iloitsee uudessa kodissaan.

Mankki asui viimeiset kaksikymmentä vuotta Tuusulassa erillistalossa. Sinne perhe muutti, kun poika oli pieni. Kuusi vuotta sitten Mankki jäi leskeksi ja jälkikasvukin oli varttunut aikuiseksi. Tuusulan talo myytiin reilut kolme vuotta sitten ja Mankki asui väliaikaisesti vuokralla Tapiolassa.

Pääkaupunkiseutu houkutti syntyperäistä hyvinkääläistä, joka oli ehtinyt asua 1980-luvulla Helsingissä ja koko 90-luvun Espoossa. Mankki tiesi vuokra-asumisen jäävän välivaiheeksi. Hän etsi omistusasuntoa ja mielellään uudiskohdetta.

Onnellinen uuden kodin asukas.

Esteetöntä asumista

Arkkitehtina työuransa tehnyt Mankki on suunnitellut korjausrakentamista ja nähnyt tarpeeksi monia taloyhtiöiden isoja remontteja linjasaneerauksista pihojen peruskorjauksiin ja julkisivujen uusimiseen. Hän halusi kodin, jossa remonttihuolia ei olisi ihan heti edessä. Mankki tiesi myös, että uudiskohteet rakennetaan aina energiatehokkaiksi. Sekin painoi vaakakupissa, että uudisrakennuksissa huomioidaan esteettömyysmääräykset.

”Kaikkihan me vanhenemme. Jos asun kotona vielä parinkymmenen vuoden päästä ja tarvitsen liikkumiseen apuvälineitä, on hyvä, että tilat, ovet ja hissit on mitoitettu rollaattoreille sopiviksi”, Mankki sanoo.

Verkostojensa kautta hän kuuli EKE:n rakenteilla olleesta Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki taloyhtiöstä ja kiinnostui heti. Helsingin Topeliuksenkadulla sijaitseva taloyhtiö koostuu kolmesta asuinrakennuksesta, kadun suuntaisesta kahdeksankerroksisesta Herttuattaresta sekä sisäpihan nelikerroksisista Välskäristä ja Paronista. Talojen suojaan jää puistomainen sisäpiha. Rakennukset ovat töölöläisarkkitehtuuria kunnioittavia kivitaloja, jotka kätkevät sisäänsä 61 asuntoa.

Kaunis koti Töölössä.

Unelmien ruokapöytä

Mankki teki kaupat 41,5-neliöisestä, kahden huoneen, keittiön ja parvekkeen kaksiosta niin varhaisessa vaiheessa, että hän pääsi itse vaikuttamaan tulevan kotinsa rakennusratkaisuihin.

”Halusin esimerkiksi keittiön välitilaan kokolaatoituksen, mutta keittiön olohuoneesta erottavasta matalasta seinästä jätin alun perin suunnitellun laatan kokonaan pois”, Mankki esittelee.

Olo- ja makuuhuoneen erottavan oven hän halusi korvata seinän sisään painuvalla liukuovella, jonka toisella puolella on kokovartalopeili. Kylpyhuoneeseen Mankki valitsi valkolakatun kattopaneelin. Tuore asukas toteutti myös huonejärjestystä hieman asunnon suunnitellusta arkkitehdin visiosta poiketen.

”Olen aina haaveillut isosta ruokapöydästä, jonka ääressä mahtuu suurempikin seurue syömään mutta voi tehdä myös läppärillä töitä ja levitellä tavaroita”, maalaamista harrastava Mankki kertoo.

”Kun näin isoista ikkunoista tulvivan valon, halusin pöydän ikkunan eteen. Alun perin oli varmaan ajateltu, että asukas laittaisi sen lähemmäs keittiönurkkausta ja tähän tulisi olohuone. Tein toisinpäin ja laitoin olohuoneen nojatuolit keskemmälle huonetta ja siirrätin television pistorasian toiselle seinälle”, Mankki kertoo unelmiensa pöydän ääressä.

Unelmien ruokapöytä töölöläisessä kodissa.
Ulla-Riitan kodin tyylikäs ja toimiva keittiö

Sisustus pala palalta

Mankki muutti Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki asuintaloon ensimmäisten joukossa heti asunnon valmistuttua viime syksynä.

”Tulin tänne ensin pelkän irtohetekan kanssa, sillä halusin nukkua heti ensimmäisen yöni uudessa kodissa. Nukuin todella hyvin”, Mankki muistelee.

Hänen periaatteenaan on sisustaa kotia vähän kerrallaan sen mukaan, mitä tarvitaan ja miten tavarat näyttävät asettuvan paikoilleen. Uuden sängynkin hän toki hankki väliaikaispedin tilalle.

”Vanhoina tänne tulivat vain nojatuolit, matto ja mummolta peritty kristallikruunu”.

”Sisustus on vieläkin vähän vaiheessa. Teen tätä pala palalta. Esimerkiksi makuuhuoneen tauluja olin ajatellut ensin tähän olohuoneen seinälle, mutta ripustinkin niiden tilalle omia vesiväritöitäni ”, asukas esittelee.

Kaunis koti Töölössä.
Kaunis koti Töölössä, Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki.

Pesulavaraus puhelimella

Aikaisempi muutto 120-neliöisestä Tuusulan-talosta vuokrakaksioon oli mainio välivaihe, sillä silloin tuli jo karsittua tavaraa.

”Sain myös hyvän neuvon, että jos sinulla on vielä tuosta muutosta avaamattomia laatikoita, älä tuo niitä uuteen kotiin, et tarvitse niistä mitään. Laitoinkin tavaraa paljon kiertoon”, Mankki kertoo.

Hänen kotinsa on hyvä esimerkki siitä, miten kompakteihinkin neliöihin saa rakennettua itsensä näköisen, toimivan kodin.

”Täällä on hyvät varastotilat, mutta pyrin pitämään tavaramäärän pienenä ja säilyttämään varastossa vain sen mikä on tarpeen. Vielä on joitakin kirjalaatikoita käytävä läpi”, Mankki myöntää.

Talon alakerrasta löytyy varastojen lisäksi sauna, pesutupa ja kerhohuone. Taloyhtiön kuntosali sijaitsee viereisessä rakennuksessa. Mankki iloitsee varsinkin siitä, miten helppoa yhteistilat on varata puhelimeen ladattavalla apilla.

Hän käyttää paitsi saunaa myös pesulaa. Asunnon kylpyhuoneessa on toki pesutorniliitännät, mutta Mankki ehti vuokralla asuessaan tottua pesutuvan käyttöön, joten hän ei ole hankkinut omaa konetta. Pesutuvan ovi aukeaa kätevästi avainlätkällä, joten isonkin pyykkikorin saaminen sisään sujuu vaivattomasti. Varauksella käyttöönsä saa kaksi pesukonetta kerrallaan, ja pyykit kuivuvat ripeästi joko rummuissa tai alakerrasta niin ikään löytyvässä kuivaushuoneessa.

Appin kautta on helppo varata pesulaan aikaan

Arvo säilyy

Mankki on erityisen tyytyväinen uuteen asuinympäristöönsä Taka-Töölössä. Ikkunat ja parveke aukeavat korttelin kokoiselle sisäpihalle, missä on istutuksia ja oleskeluryhmiä. Töölön vanhojen talojen pastelliset julkisivut värittävät maisemaa.

Mankilla on auto, jonka hän saa Helsingin kaupungin asukaspysäköinnillä kätevästi kadunvarsiparkkiin. Käytännössä hän ei kuitenkaan tarvitse omaa menopeliä kantakaupungissa juuri mihinkään.

”Raitiovaunut ja bussit kulkevat oven edestä keskustaan. Ruokakaupat, tori, kahvilat, Ooppera, elokuvateatteri, kirjasto ja uimahalli löytyvät kävelymatkan päästä. Meri ja Seurasaaren ulkoilumaastot ovat nekin lähellä.”

”Arkkitehtina tykkään katsella vanhojen rakennusten yksityiskohtia. Kunhan kesä tulee, kuljeskelen ympäriinsä, luonnostelen ja maalaan sitten näkemästäni vesiväritöitä – ihan turistina”, Mankki suunnittelee.

Alueen asunnot myös säilyttävät arvonsa. Mankki tietää, että hän jättää pojalleen hyvän perinnön.

EKE-Rakennus Oy & Alma Brand Studio, Miia Vatka

Ulla-Riitan kodin tyylikäs ja toimiva keittiö
Tutustu Töölön muuttovalmiisiin koteihin, viimeiset myydään nyt!
Sovi oma esittelyaikasi asuntomyynnistä puh. 09 6130 3450 tai asuntomyynti@eke.fi