Rakennuksen elinkaari ja kodin terveellisyys kiinnostavat asiakkaita

Asiakkaita kiinnostaa rakennuksen elinkaari ja kodin terveellisyys

”Ostajille ei enää riitä, että on hienot pintamateriaalit ja keraamiset liedet. Ihmiset ovat kiinnostuneita yhä enemmän myös rakennuksen elinkaaresta ja kotinsa terveellisyydestä.”

Näin sanoo yli 40 vuotta rakennusalaa aitiopaikalta katsellut Juha Karilainen. Tällä hetkellä hän työskentelee Wienerberger Finland’in tiiliratkaisujen senior advisorina. Syksyllä 2023 Helsingin Taka-Töölöön valmistuvan Asunto Oy Töölön Castellum Helsingin rungot on muurattu paikan päällä Wienerbergerin keraamisista kennotiiliharkoista.

”Massiivirakenteinen ulkoseinä istuu tänne hyvin, koska se on itse asiassa vastaavanlainen kuin Töölön vanhoissa kerrostaloissa, joissa seinät on tehty puolentoista tai kahden tiilen paksuisena massiivimuurauksena ilman erillistä lämmöneristettä ja rappaus päällä. Nyt kyseessä on sama asia, mutta uudella tekniikalla.”

Töölön kolmeen rakennukseen on tarvittu yhteensä noin 45 000 kennoharkkoa, jotka on valmistettu savipohjaisesta tiilestä Wienerbergerin Schlagmannin tehtaalla Saksassa. Harkon kennomainen rakenne on täytetty vulkaanisella kivirouheella, perliitillä. Rakenteen ansiosta noin 50 senttimetrin paksuinen ulkoseinä täyttää nykyiset lämmöneristävyydelle asetetut vaatimukset sellaisenaan.

Mittaansa hiotuista harkoista ladotaan työmaalla seinää kuin suurilla, toisiinsa kiinni napsahtavilla legopalikoilla.

”Rakenteen vahvuus on sen yksinkertaisuus. Se minimoi virheiden mahdollisuuden rakentamisen aikana”, Karilainen sanoo.

Kun ilmasto lämpenee, myös Suomessa sataa enemmän ja talvista tulee aiempaa märempiä. Harkoista muurattu ulkoseinä sopii muuttuvaan ilmastoon hyvin. Rakenne on hengittävä, eikä se vaadi myöskään erillistä höyrynsulkua.

”Harkot eivät ole myöskään herkkiä kosteudelle, koska niissä ei ole mukana orgaanista ainesta ja niillä on suuri kosteuskapasiteetti.”

Vielä 1960-luvulle asti kaikki kerrostalot tehtiin muuraamalla. Kivilinnojen hengittävä ulkoseinärakenne on kestänyt hyvin aikaa ja kosteutta. Keski-
Euroopassa vastaavanlaisia kennoharkkoja on käytetty jo yli 50 vuotta.

Suomessa kennoharkot tekevät vasta tuloaan. EKE-Rakennuksen kohde on yksi ensimmäisistä siitä rakennettavista kerrostalokortteleista Suomessa.

”Kun tehdään uudella tavalla, tekijöiden on aina opeteltava alussa uutta. Töölössä rakennuttaja, arkkitehti ja työmaan ammattilaiset ovat olleet kaikki oikealla asenteella liikkeellä. Sillä onkin saatu aikaan hyvää jälkeä.”

Juha Karilainen Wienerberger Finland

Ota yhteyttä asuntomyyntiin ja toteuta asumisen unelmasi jo tänään!

09 6130 3450
asuntomyynti@eke.fi