Tulevaisuuden yrityskylä on kehitetty teknologia ja kestävyys edellä

Kehitteillä oleva teknologiaosaamisen klusteri houkuttelee yrityksiä länteen – tällainen on uusi yrityskylä West 51

Rakenteilla on monimuotoinen, teknologiaosaamiseen keskittyvä yritysalue Espoon naapurissa.
Rakenteilla on monimuotoinen, teknologiaosaamiseen keskittyvä yritysalue Espoon naapurissa.

Rakenteilla oleva uusi yrityskylä West 51 tarjoaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Ihanteellinen sijainti, räätälöitävät toimitilaratkaisut ja yhteisöllisyys kiinnostavat erityisesti teknologia-alan yrityksiä.

EKE-Rakennuksen pitkäaikainen visio West 51-alueen kehittämisestä toimitilakäyttöön on saavuttamassa konkreettisen muodon, sillä yrityskylän rakennustyöt aloitettiin vuonna 2023.

West 51 sijaitsee pääkaupunkiseutua ympäröivän Kehä III:n ja vilkkaan Länsiväylän risteyksessä. Sijainti Espoon kainalossa juna- ja metroaseman välissä mahdollistaa alueelle sujuvat liikenneyhteydet.

Perheyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tea Ekengren kertoo noin 110 000 kem² suuruisen alueen suunnittelun ulottavan juurensa aina 1980-luvulle saakka. 

”Tuntuu todella hienolta nähdä, miten Sundsberg on ottamassa ison askeleen eteenpäin. Koko alue kehittyy nyt vauhdilla hyvässä yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa”, iloitsee Ekengren hankkeen ripeästä etenemisestä.

Minkälaisille toimijoille uusi yritysalue West 51 soveltuu?

Rakennuttamisjohtaja Hannu Niemen mukaan alue tarjoaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja yritysten tilatarpeisiin.

”Tarjoamme yrityksille uusia räätälöityjä, muuntojoustavia ja vastuullisia tuotanto- ja toimitiloja houkuttelevalla sijainnilla, joissa huomioidaan koko rakennuksen elinkaari ja mahdollisuudet hyödyntää uusiutuvia energialähteitä. Tällaiset kokonaisvaltaiset ratkaisut voisivat sopia erityisen hyvin esimerkiksi erilaisille teknologia- ja dataliiketoimintaan keskittyville yrityksille,” kertoo Niemi.

EKE-Rakennuksella on alueella toimitilahankkeita, joiden koot vaihtelevat 3000 ja 20 000 neliömetrin välillä. Joustava tonttijako mahdollistaa sen, että tuotantotilat suunnitellaan räätälöidysti kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan.

Alueen kaava puolestaan mahdollistaa osalle tonteista jopa 5-kerroksisen toimitilan rakentamisen. Tuotantotilojen yhteydessä yrityksellä voi olla esimerkiksi Showroom, jossa esitellään tuotteita. Alue sopii erinomaisesti myös Cleantech-yrityksille.

West 51 alueelle sijoittuu merkittäviä teknologia-alan toimijoita, kuten Microsoftin datakeskus ja Fortumin lämpöpumppulaitos, mikä luo alueelle synergiaa ja mahdollisuuksia yhteistyöhön alan toimijoiden kanssa. Fortumin lämpöpumppulaitos pystyy hyödyntämään Microsoftin tuottamaa hukkalämpöä ja tuottamaan päästötöntä kaukolämpöä, jota voidaan käyttää alueelle rakentuvissa tuotanto- ja toimitiloissa.

Muuntojoustavat tuotanto- ja toimitilat suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti
Muuntojoustavat tuotanto- ja toimitilat suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Kaikki tarvittava on enintään 20 minuutin päässä

West 51 alue kuuluu kokonaisuuteen, jossa kaikki tarvittava on saavutettavissa 20 minuutin sisällä – tämä sisältää asumisen, työpaikat, palvelut, virkistyksen ja luontokohteet. West 51 tarjoaa paitsi kestävää liikkumista myös yhteisön, joka innostaa teknologiosaamisen kehittämiseen.

”West 51 tulee olemaan esimerkki siitä, miten alueet voivat kehittyä tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi, tarjoten samalla viihtyisän ja inspiroivan ympäristön”, kertoo Ekengren.

”EKEn vahvan vision ja pitkäjänteisen työn myötä West 51 näyttää nousevan paitsi teknologiaosaamisen klusterina myös toimitilakäytön edelläkävijänä. Tämä antaa myönteisen sysäyksen alueen kehitykselle ja osoittaa, kuinka perheyrityksen halu ja kyky sitoutua pitkäjänteisesti kehittämään visiotaan voi tuoda positiivista muutosta ja uusia innovaatioita kaupunkikehitykseen.”