Projektiuutiset Länsiväylän uusi katseenvangitsija

Projektiuutiset: Länsiväylän uusi katseenvangitsija

Projektiuutiset, julkaistu on 03/03/2021

Historia ja nykyisyys kohtaavat EKE-Yhtiöiden uudessa toimistorakennuksessa Espoon Piispanportissa: rakennus välittää viestin sekä vahvasta betonirakentajasta että modernin loft-konseptin taitajasta.

EKE-Yhtiöiden vanha toimistorakennus Espoon Olarissa on purettu. Piispanportin tontille on noussut uusi, 4500 vuokrattavaa neliömetriä käsittävä toimistorakennus, jonka ylimpään kerrokseen muutti EKE-Rakennus Oy:n pääkonttori. Muut tilat vuokrataan eri yrityksille.

EKE rakentaa samaan kortteliin myös asuntoja. Ensimmäinen asuintalo valmistuu loppuvuodesta 2021.

Toimistotalo The Loft House

Betonirakentamisen asiantuntija

EKE:n historia lähtee liikkeelle vaativien betonirakenteiden suunnittelusta, kertoo EKE-Rakennus Oy:n hankekehitysjohtaja Heidi Kerosuo.

– Bertel Ekengrenin 1960-luvulla perustama insinööritoimisto vastasi muun muassa Weilin & Göösin painotalon sekä Tapiolan kirkon betonirakenteiden suunnittelusta.

Insinööritoimistosta on 60 vuodessa kasvanut merkittävä ja monipuolinen rakennusalan toimija. Osana monialaista ja kansainvälistä EKE-konsernia EKE-Rakennus Oy rakentaa asuntoja ja kokonaisia asuinalueita sekä kehittää ja vuokraa toimitiloja. Markkina-alueena Suomessa on pääkaupunkiseutu ja sen ympäristö.

Yhtiö tunnetaan EKE Loft -asuntotuotannostaan.

– Loft-konsepti tarkoittaa korkeaa asumisen laatua, tehdashenkisyyttä sekä avointa, korkeaa, persoonallista ja muunneltavaa tilaa. Kaikki nämä ovat ominaisuuksia, jotka löytyvät myös uudesta toimistorakennuksestamme, Kerosuo sanoo.

Toimistotalo The Loft House

Veistoksellinen sisäänkäynti

Kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Jani Ristimäki Parviainen Arkkitehdit Oy:stä viittaa hänkin EKE:n historiaan, kun keskustellaan rakennuksen suunnittelusta.

– Lähtökohtia suunnittelussa olivat yhtiön tausta vaativien betonirakenteiden suunnittelijana sekä tämän päivän loft-osaaminen. Halusin tuoda rakennukseen myös tiettyä statusta, onhan se yhtiön uusi pääkonttori.

EKE rakentaa rohkeasti, mikä Ristimäen mukaan sopii hänen tyyliinsä.

Lasinen pääty luo kepeydellään kontrastia rakennuksen tummalle massalle. Julkisivun päämateriaali on kahteen tasoon muurattua, ruskeasävyistä poltettua reikätiiltä. Julki­sivun sommitelmaan kuuluvat myös ikkunat.

Toimistotalo The Loft House

Rouhea minimalismi

Uudisrakennuksen loft-henkisyys näkyy heti, kun astutaan ovesta sisälle: neljän kerroksen korkeuteen ulottuva ala-aula on avara ja valoisa. Seinien ja betonipylväiden pinta on jätetty näkyville. Aulasta on näkymä kolmeen toimistokerrokseen suurten lasiseinien läpi.

– Rakennuksen arkkitehtuuri välittää EKE:n arvomaailmaa ja toimintaa. Tavoitteena on ollut selkeä hahmo, aidot materiaalit ja elämyksellisyyttä korostavat tilat, Ristimäki täsmentää.

– Loft-konseptin mukaisesti raaka­pinnat ovat tässä rakennuksessa osa sisustusta. Kun betonipinnat jätetään näkyville, vaatii se tekijöiltä paljon enemmän, vaikka luulisi, että tilanne on päinvastoin, EKE:n Kerosuo toteaa.

Ristimäki kehuu suunnittelijoiden ja rakentajien työtä detaljiikan suhteen huippu­suoritukseksi. Nyt tehtyjä ratkaisuja voidaan hänen mukaansa hyödyntää muissakin kohteissa.

Myös EKE-Rakennus Oy:n työpäällikkö Miikka Huhtamäki on tyytyväinen urakkaan, joka alkoi lokakuussa 2019 ja saatiin päätökseen tammikuun 2021 lopussa. Vastaavana mestarina Piispanportin toimistotalossa oli EKE-Rakennuksen Eero Meriläinen.

– Suunnittelu ja rakentaminen sujuivat hyvässä yhteishengessä. Meillä oli ainut­laatuinen työmaaporukka, joka pystyi näkemään koko ajan eteenpäin ja miettimään ratkaisuja yhdessä. Loft-rakentamisessa kaikkien elementtien on sovittava millilleen kohdalleen ja jäljen on oltava viimeisteltyä. Se vaatii tekijöiltä kykyä ennakoida sekä selkeää työjärjestystä, Huhtamäki kommentoi.

Huimia näkymiä

Monipuoliset ja muunneltavat toimistotilat sijoittuvat kerroksiin 2–5. Kuudes toimistokerros on varattu EKE:n käyttöön. Rakennuksen kattokerroksesta löytyvät ilmanvaihdon konehuoneet sekä työntekijöille tarkoitettu kuntosali.

– Joustavan perusratkaisun ansiosta toimistokerrosten tilat voidaan sisustaa käyttäjän tarpeiden mukaan. Ne voivat olla avointa tilaa tai niihin voidaan tehdä huoneita, Kerosuo toteaa.

Seinien betonipintoja pehmentää harmaasävyinen, askelääntä eristävä tekstiilimatto. Ääntä vaimentavat myös katon akustoivat villalevyt. Taukokeittiön pintamateriaalina on tammiviilu tai valkoinen laminaatti.

– Piispanportin toimistotalo edustaa nyky­päivän toimintaympäristöä, jossa tilat ja palvelutarjonta on suunniteltu käyttäjä edellä. Tavoittelemme kohteelle sekä hyvinvointia ja terveyttä tukevaa WELL-sertifikaattia että kestävän kehityksen LEED-tunnusta, Kerosuo toteaa.

Toimistotalo The Loft House

Tukimuureja

Toimistotalon runkorakenne on tehty betoni­elementeistä. Rungossa on viisi jäykistys­elementtiä: kolme porraskuilua ja kaksi hissi­kuilua. Talon jatkeena on kaksi­kerroksinen pysäköintihalli, joiden rakentamiseksi tontilla oli tehtävä paljon louhintaa, kertoo kohteen rakenne­suunnittelusta vastannut projektipäällikkö Alexey Krishtalevich AFRY Finland Oy:stä.

Haasteellisia työvaiheita rakennesuunnittelijalle olivat julkisivun teräslasirakenteen liitokset, tiilijulkisivu, jonka jokainen tiili mallinnettiin sekä betonipylväiden ja teräspalkkien kiinnitykset.

– Kun betonipinta on osa rakennuksen arkkitehtuuria ja sisustusta, ei elementtien nostoelementtejä tai kiinnityskohtia kuten hitsaus­jälkiä, saumoja, pultteja saa jäädä näkyville. Mitään ei voi piilottaa listojen alle, koska listoja ei ole. Piirustuksissa pitää näkyä myös pinta­käsittelyt, kuten betonin teräshierto, Krishtalevich sanoo.

Toimistotalo The Loft House

Teksti: Marja Hakola | Kuvat: Vesa Voitto Sakari