Ensimmäinen kennotiiliharkoista rakennettu kerrostalokortteli

Suomen ensimmäinen kennotiiliharkoista rakennettu kerrostalokortteli nousee Töölöön

Asunnonostajan kannattaa katsoa pintaa syvemmälle, sanoo EKEn Tea Ekengren-Saurén. Haaste on, että suomalaiset eivät ole tottuneet maksamaan rakenteissa olevasta laadusta tai rakennuksen pitkästä elinkaaresta.

EKE-Rakennus tunnetaan aluekehittämisen lisäksi asuin- ja toimitilakiinteistöistä. Yli 60-vuotias perheyritys etsii jatkuvasti uusia tapoja kehittää rakentamisen laatua ja pienentää hiilijalanjälkeään.

”Meille on tärkeä tehdä asioita aina paremmin”, kertoo EKEn hallituksen puheenjohtaja ja vt. toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén. ”Se koskee myös vastuullisuutta. Jokainen askel vie lähemmäs ekologista rakentamista.”

Betoni on yksi isoista kysymyksistä, kun pienennetään rakentamisen ja rakennusten hiilipäästöjä. Vihreää betonia on kehitetty vuosia, ja sekin alkaa olla jo tätä päivää. EKEllä seurataan sen kehitystä tiiviisti.

”Olemme valmiita ottamaan vihreän betonin käyttöön, kun sen ominaisuuksista on riittävästi tietoa ja kokemuksia.”

Asiakkaiden arvostus on toimintamme kivijalka. EKE City tarjoaa yksilöllistä laaturakentamista, joka vastaa aidosti loppukäyttäjien asumisen tarpeisiin.

Perinteistä arkkitehtuuria myös rakennustavassa

EKE-Rakennuksen parhaillaan Töölössä rakenteilla olevassa asuinkerrostalossa ulkoseinät on muurattu paikalla savitiilisistä kennoharkoista. Käytännössä kyse on perinteisen savitiilen nykyaikaisesta versiosta, jossa olevat ilmaraot toimivat eristeenä.

Materiaalina kennotiiliharkko on betonirunkoista muuratulla julkisivulla olevaa rakennetta hieman arvokkaampi. Paikalla muuraaminen vaatii enemmän työtä ja pidentää rakennusaikaa, mikä osaltaan lisää myös kustannuksia. EKEllä arvioidaankin, että ulkoseinien muuraaminen tiilikennoharkoista kohteessa noin 1½- kertaistaa seinäneliön hinnan.

Myyntihinnassa kalliimpi rakenne ei kuitenkaan näy. Toisin sanoen: Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki olisi ollut elementtirakenteisena EKElle kannattavampi. Silti päätös tiilen käytöstä töölöläiskohteessa oli lopulta perheyritykselle helppo.

”Töölö inspiroi meitä siihen. Alueen henki ja olemassa oleva rakennuskanta ovat ainutlaatuisia, ja siksi halusimme vaalia perinteitä arkkitehtuurin lisäksi myös rakennustavassa. Kaikkea ei voi mitata rahassa”, Ekengren-Saurén sanoo.

Perinteisen ulkonäön ja kestävyyden lisäksi tiili on materiaalina hengittävä. Lisäksi sen hygroskooppiset ominaisuudet ovat moniin muihin materiaaleihin poikkeuksellisen hyvät: tiilirakenne siirtää kosteutta nopeasti ja siksi myös kuivuu ripeästi.

”Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki on meidän tietojemme mukaan valmistuessaan ensimmäinen urbaani kennotiiliharkoista rakennettu kerrostalokortteli Suomessa. Muutamia yksittäisiä kerrostaloja on valmistunut Suomeen jo aiemmin, mutta ei kokonaista korttelia. Uskon, että se on pitkälti kustannuskysymys.”

Euroopassa tiilirakentaminen on selvästi yleisempää kuin Suomessa ja uudisrakennukset rakennetaan sopimaan olemassa olevaan, usein perinteiseen rakennuskantaan.

Todellinen kivitalo Töölössä, Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki

Hallituksen puheenjohtajan puhe kääntyy takaisin laatuun ja rahaan. Hänen mukaansa tiilirakentamista jarruttaa se, että suomalaiset kuluttajat eivät ole vielä valmiita maksamaan rakenteissa olevasta laadusta.

”Uskon ja toivon, että siihen suuntaan mennään. Samalta näyttävät rakennukset voivat olla rakenteiltaan hyvinkin erilaisia. Näen, että se on myös meidän rakentajien tehtävä tuoda esille rakenteissa olevia laatutekijöitä”, Ekengren-Saurén sanoo.

Taka-Töölöön Topeliuksenkadulle rakennettava Asunto Oy Töölön Castellum, Helsinki koostuu kolmesta asuinrakennuksesta, joissa on yhteensä 61 asuntoa. Valtaosa asunnoista on jo myyty. Kohde on muuttovalmis syksyllä 2023.